adhd, autism, ångest, Erfarenhet, Förklaringsmodeller, Möte, npf, problematisk skolfrånvaro, skola

Dagens möte och vikten av att hitta rätt kontroll

Idag har vi haft möte med skola och bup angående L. Vid detta möte var alla som bör vara med inbjudna, vilket kändes väldigt bra. Förut har inte specialpedagog och personal från den mindre undervisningsgruppen, som L är i några timmar i veckan, varit med. Det var ett givande möte tycker jag. Specialpedagogen, som är relativt ny på skolan, träffade vi för första gången. Vi har haft specialpedagog inkopplad på H tidigare och tyvärr har vi inga goda erfarenheter av det. Idag blev känslan en helt annan, en specialpedagog som faktiskt förstår, som lyssnar och som verkar ha kunskap om autism. Vi kommer ha ytterligare två möten med skolan innan sommarlovet för att få en bra planering inför hösten.

Denna vecka är ju en kort vecka och vi har inte fler möten inplanerade. Det känns ganska skönt, skönt att ha några dagar att inte behöva lägga så mycket kraft och fokus på möten. Nästa vecka är det, än så länge, tre möten inbokade så då blir det nya tag. De flesta veckor har vi 2-3 möten/besök. Sen tillkommer kontakten med skolan för båda barnen flera gånger i veckan och ofta något telefonsamtal med bup för medicinuppföljning.

Jag måste ta tag i att ordna möte med skolan om H också, så det finns en planering inför hösten även där. H vill gå mer i skolan till hösten. H önskar få gå med sin klass och jag hoppas det går att ordna så H får en chans att prova. Dock krävs en hel del planering för att ge H den tydlighet och struktur hen behöver för att klara av ett sådant stort steg. Men bara känslan att H vill vara mer i skolan, den känslan 😊 Jag förstår att H inte kommer ha tillräckligt med energi för att klara hela skolveckor och vi kommer nog få jobba mycket på ett hjälpa H hitta en lagom nivå.

Båda mina barn har ett stort behov av trygghet, förutsägbarhet och struktur. De behöver veta när saker ska ske, var det ska ske, vad de ska/förväntas göra, hur länge det ska pågå och vad som händer när det är klart. Detta mår vi alla bra av men särskilt barn med npf. Vid något tillfälle, när något av barnen varit oroliga för att det inte haft svar på dessa frågor och de fått svar att ”det behöver du inte tänka på, det ordnar sig, det löser vi” då har man missat en mycket viktig del i den tydliggörande pedagogiken.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Vi missar det här själva ibland, att förbereda tillräckligt. Ofta slutar det med att vi inte kan göra det som var tänkt. När vi har svårt att förbereda beror det ofta på att vi inte själva, som föräldrar, har svar på frågorna. Om vi t ex bjuder hem några människor (inte så aktuellt i dessa tider dock) så kan vi förbereda ganska väl, det är ofta svårare om vi blir bortbjudna. Det är också svårt att inte kunna ge exakta tider. Om vi ska åka bort imorgon så behöver jag kunna ge en tid för när vi åker, helst också när vi kommer hem. Det blir inte bra om jag säger att vi åker någon gång på eftermiddagen.

När vi håller oss till struktur och förutsägbarhet, när saker görs på samma sätt hela tiden, då blir det mycket enklare. Det tar mycket mindre energi från barnen när de inte behöver lägga så mycket fokus på att få någon form av kontroll på tillvaron och att försöka navigera i en värld som inte alls är anpassad efter deras förmågor.

Människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har en hjärna som inte bearbetar information likadant som hos en neurotypisk människa. Deras hjärna fungerar inte sämre på något sätt, bara annorlunda. Det är som om vi har olika operativsystem eller fungerar som olika tv-spelskonsoler. Det skulle kunna liknas vid att neurotypiska människors hjärnor fungerar som ett playstation medan hjärnan hos människor med npf fungerar som ett Xbox. Båda är lika bra, de fungerar bara lite annorlunda och det går inte bara byta spel eller kontroller mellan de olika konsolerna. Om vi försöker koppla in en playstationkontroll till ett Xbox kommer vi få problem, likaså tvärtom. När vi försöker lära barn med npf olika saker i livet behöver vi tänka annorlunda. Vi behöver försöka få tag i en Xbox-kontroll och ett spel anpassat för denna konsol, vi behöver anstränga oss för att få tag i det och inte bara försöka med den playstationkontroll och spel som vi redan har tillgång till. Hittar vi en kontroll som matchar barnets Xbox så kommer barnet att blomstra och visa sin fulla kapacitet och potential.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s