npf

Att vara tydlig

Dagarna går. Vi har inte gjort så mycket men det är skönt att bara vara. I söndags var vi ute och fiskade en liten runda, även H var med. Det känns lite konstigt när vi kan göra något tillsammans alla i familjen. Det känns bra, men konstigt. Tänk att de flesta ändå tar det för givet, att man gör saker tillsammans hela familjen.

Vi förberedde H i flera dagar innan vi skulle ut och fiska. Vi bestämde det 1,5 vecka tidigare så det är inte direkt några spontana utflykter. Vi var iväg ca två timmar, sedan var H:s energi slut. Det blev i alla fall en bra utflykt och jag hoppas det gör det lite lättare för H till nästa gång.

L behöver också förberedelser inför att vi ska göra något men inte alls lika långt tid innan. Det går att vara mer spontan med L. L tycker om att hitta på saker när hen tydligt vet vart vi ska, vad vi ska göra, med vilka vi ska göra det och hur långt tid det tar.

Det gäller att vara tydlig när man förklarar något för L då hen tar saker väldigt bokstavligt. Det är ganska vanligt hos autistiska personer att man tar orden för vad det faktiskt syftar på. Det är egentligen väldigt logiskt. Om jag ber L om något men ställer det som en fråga, t ex ”Kan du gå och borsta tänderna”, så blir det troligtvis inte gjort. Jag frågar ju om hen KAN istället för att säga att hen SKA.

L reagerar nästan alltid när man säger något som inte är helt tydligt. ”Du kan hoppas över den sidan i boken” betyder ju inte att man faktiskt ska hoppa. L har lärt sig vad innebörden är med en sådan mening men reagerar ändå alltid på det och jag får räkna med att L:s kommentar blir ”ska jag hoppa”?

Vi var hos tandsköterskan idag. Det gick bra, hon förklarade tydligt för L vad som skulle hända. När tänderna var putsade skulle L skölja munnen med vatten och L frågade vad hen sen skulle göra med vattnet? Tandsköterskan sa att hen kunde spotta ut vattnet eller svälja det. L frågade vart hen skulle spotta det och fick svaret att det gick bra vart som. Som van mamma fyllde jag snabbt i att L endast kunde spotta ut det i det lilla handfatet jämte tandläkarstolen. Jag är så van vid att alltid tydliggöra allt så att det inte blir några missförstånd. Kan tänka mig att det ibland låter märkligt för någon vid sidan av när man så tydligt måste förklara för sitt barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s