npf

Varför?

Varför gör vi som vi gör i olika situationer? Vi gör saker för att vi har grundläggande behov (t ex äta och sova), många av oss gör saker för att vi känner för det (t ex titta på en film och äta godis), ibland gör vi saker för att vi är medmänniskor ( t ex hjälper någon som behöver hjälp) och ibland gör vi saker för att vi vet att vi måste (t ex betala räkningar och städa). Sen finns det saker som vi borde göra som vi väljer att inte göra. Så är det för alla, mer eller mindre. Ibland struntar vi i att laga mat och beställer hämtmat istället, kanske för att vi tycker att det är väldigt gott eller för att vi inte orkar laga något.

Barn (och vuxna) med autism behöver i princip alltid veta VARFÖR de ska göra en handling eller aktivitet. De nöjer sig inte med ett ”därför” som svar eller ett svar att ”alla måste göra det”. De måste helt enkelt förstå varför. Det kan vara jättesvårt att förklara detta varför, för ibland har vi inga bra svar, ofta reflekterar vi kanske inte över varför vi gör vissa saker. Detta är en av anledningarna till att det är svårt för barn med autism att göra alla uppgifter som förväntas av dem i skolan, för de förstår helt enkelt inte varför det ska göras och om de inte förstår varför så känns det fullständigt meningslöst.

Alla barn undrar ju varför de behöver göra saker men de flesta nöjer sig med enklare svar och gör helt enkelt det som de vet förväntas av dem. Ingen vill göra fullständigt meningslösa saker. Hade din chef sagt till dig att du skulle göra något, för dig meningslöst, så hade du kanske gjort det i början för att det var just din chef som sa till dig, men snart hade du börjat ifrågasätta varför. Om chefen sagt till dig att varje dag damma alla lister med tandborste så hade du troligen inte förstått varför när du gjort det flera dagar i sträck. Uppgiften hade varit meningslös för dig och om tillräckligt många uppgifter känns meningslösa så hade du troligtvis funderat på att söka ett annat arbete som ger dig stimulans.

När L, 11 år (autism, add, ångest) för ett par veckor sedan skulle ha läsförståelse i skolan skulle hen läsa om bröderna lejonhjärta. L förstod inte varför det tvunget var den texten som skulle läsas. Alltså vägrade L att läsa den och blev jätteledsen. Istället försökte pedagogen med att hen kunde läsa en annan text men det gick tyvärr inte heller för den kunde redan L. Det slutade med att de fick planera för att framåt kunna arbeta med texter som L förstår meningen med, t ex texter med fakta i för L vill gärna lära sig.

När H, 14 år (autism, adhd och gad) gick i samma årskurs som L gör nu var det väldigt svårt att motivera till att göra saker. H tyckte inte att hen lärde sig saker i skolan utan ansåg sig lära sig mer hemma vid Youtube. Hur motiverar man som förälder ett barn som inte upplever att de lär sig något meningsfullt i skolan?

H hade jättesvårt att berätta vad hen behövde när hen gick på mellanstadiet. Det var svårt att med ord beskriva vad som behövdes för att göra skolan meningsfull. H har inte gått i helklass sedan 3,5 år tillbaka. Det H tydligt kunde beskriva när hen berättade om vad hen önskade från skolan så var det att få vara i ett sammanhang. Att få vara tillsammans med sina kompisar på de tider som hen faktiskt var i skolan. Det gick att lösa vid något tillfälle men för det mesta fick H bara sitta själv (med en resurs). Vi som föräldrar tog upp frågan med skolan om det inte gick att ordna så H fick sitta med sina vänner en timme per dag men den önskan kunde tyvärr inte uppfyllas om H inte klarade vara i klassrummet. H har fortfarande önskan om att få vara med sina klasskamrater men rädslan för att gå in i ”sin” klass när man inte varit där på 3,5 år är stor för vem som. För H är den enorm.

L är ganska duktig på att uttrycka vad hen behöver. L har haft 2-3 bra veckor i skolan nu. L tycker det känns bra att jag var i klassen om berättade om vad autism och adhd innebär, hen upplever att klassen förstår hen bättre nu. Dock har L dagar när det inte blir mycket gjort i skolan och L kan tydligt berätta att önskemålet är mer tid i den flexibla undervisningsgruppen där L är ca en timme per dag. På torsdag är det nytt uppföljningsmöte med skola och bup och då hoppas jag att vi kan tillmötesgå L:s önskemål för att hen även i fortsättningen ska få bra veckor.

Foto av Magda Ehlers pu00e5 Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s