npf

Förväntningar och överraskningar

Det var länge sedan jag skrev. Jag har mycket tankar jag vill dela med mig av men orken har inte riktigt funnits där.

Vi närmar oss julen med stormsteg. Tyckte inte det var länge sedan barnen började i åk 5 och åk 8 och nu har de snart gått halva tiden. För L, 11,5 år, (autism, add, ångest) så är vi på rätt väg med skolan. Dagarna är förkortade och det är en hel del anpassningar i skolan men nu är det inte omöjligt att få iväg L på morgonen. När skolan var som jobbigast var varje morgon ångestfylld. Skolan har lyssnat in bra vad hen faktiskt behöver.

H, 14,5 år (autism, adhd, gad) kommer oftast iväg till skolan, om än för det mesta lite för sent. Att H ofta kommer för sent har orsakat mycket stress för mig som förälder. Tio minuter efter bestämd tid har jag fått meddelande eller samtal från skolan om att H inte kommit. Jag förstår att de bara vill väl och har en skyldighet att meddela men det har stressat så enormt att hela tiden gå och vänta på meddelandet och sedan försöka få H att komma iväg utan att stressa hen. Förra veckan bad jag skolan att inte meddela mig om H inte kommit, jag meddelar dem istället om det är så att H inte kommer iväg alls och det har gjort att det känns lite lugnare.

Nu inför julen är det ofta mycket förväntningar, vi vill ordna julklappar som ska bli en uppskattad överraskning för barnen, men även för vuxna. Något som ofta är väldigt svårt för barn med npf, speciellt autism, är förväntningar och överraskningar. De vill ofta inte ha överraskningar för det är ju inte säkert att de lever upp till deras förväntningar. De vill dock ha julklappar som alla barn men väldigt många föredrar att i förväg veta vad de ska få. Det kan låta tråkigt och kanske är det svårt att acceptera som förälder eller anhörig men det kan göra att många utbrott undviks. Detta skrev jag om i inlägget stereotyper, sinnen och föreställningsförmåga.

När mina barn önskar sig flera saker i julklapp gäller det att vara tydlig med om det är något de inte kommer få. För om de bygger upp förväntningar kring att få en specifik sak och de sedan inte får den kan glädjen över alla andra julklappar raseras. Jag tror knappt det finns någon förälder som inte tycker det är jobbigt att ett barn som får fina julklappar inte blir nöjd bara för att de inte får en specifik sak. Vi vill gärna tycka att de är otacksamma och bortskämda. Att man måste vara nöjd med det man får. Barn med npf är också nöjda över att få saker men det de får måste stämma överens med deras föreställning om vad de ska få. Om man bara är noga med att kolla av vad de har för förväntningar och hjälper dem att få ”rätt” förväntningar så är risken mindre att det blir kaos. Vissa barn behöver kanske veta exakt vad de ska få i julklapp, för en del räcker kanske att veta någon viktig sak. För någon är det viktigt att veta vad de inte kommer få för att inte bygga förväntningar som inte kommer infrias.

Jullovet är här om 3,5 vecka. Innan dess ska vi hinna med 8 planerade vård/skolbesök, troligtvis kommer det något mer. Jag har arbetat 25 % ett tag nu och tanken är att jag ska gå upp till 50 % den 1/12. Det går ganska bra tycker jag, även om möten, samtal och sms stressar mig en del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s