Förklaringsmodeller

Energi och energitjuvar

Tänk dig att vi alla har ett batteri inom oss som fylls på när vi sover eller gör roliga saker. När vi vaknar på morgonen är batteriet förhoppningsvis fulladdat. Alla har vi dagar när vi vaknar och batteriet inte laddat ordentligt på natten och då kan dagen bli lite extra tuff.

En bra morgon när vi vaknar är batteriet på 100 %. Så är det för oss alla, både med och utan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är vad som tar energi och hur mycket som skiljer oss åt. De flesta av oss gör mycket på rutin. Vi gör allt på samma sätt varje morgon, detta gör att vi inte behöver tänka så mycket och gör att morgonen går smidigare. Varje minut på morgonen går på rutin och skulle något inträffa som inte var planerat så blir det lite jobbigt. Kanske spiller någon ut ett glas mjölk, eller så hittar vi inte byxorna vi tänkt ha på oss. När våra rutiner bryts så kommer stressen. De flesta av oss har förmåga att hantera mindre missöden på morgonen men skulle något större ske, som att det blir en stor vattenläcka i köket eller hunden rymmer då tar stressen överhand och vi hanterar inte situationen lika bra. När vi blir stressade blir vi lätt irriterade och arga.

Foto av Engin Akyurt pu00e5 Pexels.com

När vi lämnar hemmet har batterimängden börjat minska. Har allt gått smidigt och bra på morgonen åker vi kanske hemifrån med 98 %. Har det skett större missöden ligger vi betydligt lägre. Arbetet tar sedan energi, olika beroende på hur mycket vi har att göra. Vi fyller på batteriet när vi tar en paus för fika eller lunch. Har vi bra kollegor att prata med och skratta ihop med kan batteridepån fyllas på bra.

På kvällen, när vi ska lägga oss, har vi förhoppningsvis fortfarande en del batteri kvar, vi mår inte bra om vi blir helt urladdade.

Foto av Stanley Ng pu00e5 Pexels.com

Skillnaden mellan oss neurotypiska och någon med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf) är att fler saker tar energi för någon med npf. Saker automatiseras inte lika lätt vilket medför att de hela tiden måste tänka på vad de gör. Vi gör ju så mycket per automatik som vi inte ens tänker på. Det är fantastiskt att det är så och det gör att vi faktiskt orkar mycket mer. Har du npf, såsom autism och/eller adhd automatiseras inte saker på samma sätt och även mindre missöden tar mycket energi. Om du hela tiden måste tänka på vad du gör och tänka ett steg framåt så går det åt mycket energi. När vi gör nya saker, som vi inte gjort förut, så tar det längre tid och kräver mer koncentration. För någon med npf kräver alla vardagliga saker mer koncentration och tar således mer energi från batteriet.

Bara att gå upp, klä på sig och äta kan kräva så mycket energi att ett barn med npf lämnar hemmet på morgonen med bara halva batteriet laddat. Att sedan komma till skolan, där ljudnivån är hög och dagen kanske inte är helt förutsägbar suger energi från batteriet. Alla laddar heller inte sitt batteri under rasten. Rasterna är ofta jobbigt för barn med npf. De är ostrukturerade och högljudda och kanske går all energi åt till att hålla koll på klockan så att man kommer in i tid efter rasten. När det är dags för lunch eller kanske i slutet av skoldagen är batteriet helt tömt. Klarar barnet hela skoldagen kommer utbrotten så fort de kommer hem, en del barn får utbrott även i skolan. Ni kommer ihåg att vi blev irriterade och arga när vi var stressade va?

De flesta barn med autism och adhd vet hur man bör göra i olika situationer, de vet vad som förväntas av dem men energin räcker inte till för att klara av alla dessa krav. Det är oftast inte uppfostran av barnen som är problemet, de flesta barn vet att de ska sitta stilla och lyssna, att de förväntas tacka när de får något och att de ska göra det läraren ber om. De har både skolan och föräldrarna informerat om, alltför många gånger. Det är inte det som är problemet! De vet hur det ska uppföra sig men om kraven är för höga misslyckas de, gång på gång.

Det kan vara så att barnet med autism/adhd klarar av vissa saker en dag men inte en annan. Detta är jättesvårt för omgivningen att förstå. Igår klarade de minsann sitta still och arbeta på svenskan, då borde de klara det idag också! Allt beror på dagsform, hur mycket energi som gått åt tidigare under dagen.

Vi måste arbeta aktivt för att hitta energitjuvar. Vad är det som drar så mycket av batteriet? Ofta handlar det om mycket ljud/ljus/känselintryck och att dagarna inte är förutsägbara. Ibland kan det vara så att klä på sig på morgonen tar mycket energi, då kanske man behöver hjälp med det, även om man klarar det själv, för att spara energi till annat. Det handlar inte om att curla barnet om föräldern hjälper till med saker som barnet faktiskt kan själv, det handlar om att hjälpa till att hushålla med energin till det som är viktigt.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Här har skolan ett stort ansvar, att hjälpa dessa barn att hushålla med sin energi. För att veta vad som tar energi måste en kartläggning göras. Om jag lämnar in min bil på verkstaden för att den låter konstigt måste de felsöka och leta efter vad det är som låter. Det hjälper inte att bara justera hjulen för att det var det som var fel på förra bilen som lät konstigt. Skolan kan därför ibland sätta in åtgärder för att hjälpa barnet spara energi men de har kanske glömt att felsöka vad det som är jobbigt för just det barnet. Därför är en ordentlig kartläggning av största vikt om ett barn inte orkar med skolan. Detta bör göras skyndsamt för att hjälpa barnet.

Min L har varit frånvarande ca 50 % denna termin och kartläggningen är fortfarande inte klar, detta betyder att flera av anpassningarna som är gjorda kanske inte ger den effekt som vi hoppas och tror. Om verkstaden justerar mina hjul på bilen och det egentligen inte är där felet ligger, kommer bilen fortfarande låta konstigt, även om verkstaden varit väldigt noggranna när de gjorde justeringen.

Jag skulle nog kunna skriva en bok om detta. Det blir dock ingen bok men däremot ett långt inlägg, om någon orkat läsa ända hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s